Επίσκεψη στα ρωμαϊκά μνημεία της Θεσσαλονίκης

Στις 15 Μαΐου 2018 τα τέσσερα τμήματα της Α΄ Λυκείου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη σε ρωμαϊκά μνημεία της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας.

Συγκεκριμένα το θέμα της επίσκεψης ήταν η «H ρωμαϊκή – αυτοκρατορική – Θεσσαλονίκη» και στόχο είχε τη γνωριμία των μαθητών/τριών με το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου και με τα αρχαιολογικά κατάλοιπα της ύστερης αρχαιότητας.

Ξεκινήσαμε την περιήγησή μας με σύνθημα “Carpe diem” (=εκμεταλλεύσου τη μέρα) από τμήμα των ρωμαϊκών τειχών της πόλης και κατευθυνθήκαμε προς τη Ροτόντα και την αψίδα του Γαλερίου, ώστε να καταλήξουμε στο ανάκτορο σύμπλεγμα της Πλατείας Ναυαρίνου.

Τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες ακολουθούσαν τη διαδρομή ακούγοντας την ξενάγηση, παρατηρώντας και συμπληρώνοντας ένα φύλλο δραστηριοτήτων.  Στο τέλος της περιήγησής τους κλήθηκαν να ζωντανέψουν τους χώρους του ανακτόρου, λαμβάνοντας υπόψη τους την αρχική τους χρήση, με ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο ή μια σύντομη μαγνητοσκοπημένη δραματοποίηση. Το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν μεγάλο και τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων τους σε πολλές περιπτώσεις εντυπωσιακά.

Ακολούθησε αξιολόγηση των δραστηριοτήτων των ομάδων και βράβευση των καλύτερων στο σχολείο.