Εισαγωγή στον κινηματογράφο – Παραγωγή ταινίας μικρού μήκους

Το project με τίτλο «Εισαγωγή στον Κινηματογράφο – Παραγωγή μιας ταινίας μικρού μήκους» εκπονήθηκε κατά το σχολικό έτος 2017-2018 και ήταν ένα μάθημα εισαγωγής στην τέχνη του κινηματογράφου, με σκοπό τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους από τους ίδιους τους μαθητές. Αρχικά, ερευνήσαμε τι είναι ο κινηματογράφος, ποια η ιστορική του πορεία, παρακολουθήσαμε αποσπάσματα από ταινίες και τις αναλύσαμε. Έπειτα, μιλήσαμε για τους ρόλους σε ένα κινηματογραφικό σετ και δόθηκαν αρμοδιότητες.

Κάποιοι/ες από τους μαθητές/-τριες ήταν σκηνοθέτες, άλλοι/-ες φωτογράφοι, παραγωγός κτλ. Στη συνέχεια, μιλήσαμε για το σενάριο, τις βασικές αρχές δημιουργικής γραφής σεναρίου και γράψαμε το δικό μας σενάριο. Αργότερα, μιλήσαμε για την αισθητική που θέλουμε να έχει το σενάριό μας (σκηνοθεσία, σκηνογραφία κτλ), και παρακολουθήσαμε ταινίες μικρού μήκους που αφορούσαν στο είδος που θα γυρίζαμε. Μετά, μιλήσαμε για την ακρόαση, κάναμε τις δικές μας ακροάσεις για να περάσουμε στις πρόβες (ερμηνευτικές, κάδρων, φωτισμού).

Τέλος, τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν εκτός σχολικού ωραρίου, ούτως ώστε να προλάβουμε να γυρίσουμε όλη την ταινία. Χρησιμοποιήθηκε εξοπλισμός του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, σε συνεργασία με φοιτητές του. Η ταινία με τίτλο «Σκιά» ολοκληρώθηκε με το σχετικό μοντάζ ήχου και εικόνας.

Η ταινία συμμετείχε στη 18η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας  της “Camera Zizanio”, στην Ολυμπία του Δήμου Ηλείας. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ρίξει μια ματιά εδώ.

Εικόνα – απόσπασμα από τον κατάλογο του Φεστιβάλ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή του σχολείου μας.