Συνέντευξη με τον κ. Γεροβασιλείου

Στα πλαίσια της Ερευνητικής Εργασίας με θέμα «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου», οι μαθήτριες του Α2, Χριστίνα Κ. και Ζωγραφία Κ., πήραν συνέντευξη από τον κ. Βαγγέλη Γεροβασιλείου, ιδιοκτήτη του κτήματος Γεροβασιλείου και σπουδαίο οινοπαραγωγό του τόπου μας.

 • Πόσα χρόνια ασχολείστε με το αμπέλι και το κρασί;
  – Από το 1975. Μετά τις σπουδές στο πανεπιστήμιο, πήγα στο Bordeaux για σπουδές και εκεί ασχολήθηκα με την επιστήμη της αμπελουργίας και της οινοποιίας.
 • Τι σας ώθησε να φτιάξετε αυτή την επιχείρηση;
  – Στην αρχή δεν είχα φανταστεί ότι θα γίνει αυτή η επιχείρηση και ότι θα πάρει αυτή τη μορφή. Απλώς ήθελα να βάλω κάποιο αμπέλι, να βγάλουμε λίγο κρασί, να δούμε τις δυνατότητες της περιοχής. Γιατί όταν τέλειωσα, δούλευα σαν υπάλληλος σε κάποια άλλη εταιρεία, οπότε δεν υπήρχε λόγος να κάνω κάτι δικό μου. Αλλά όταν έκανα πειραματικά ένα μικρό αμπέλι και είδα ότι το κρασί ήταν πολύ καλό, άρχισα να το επεκτείνω σιγά-σιγά.
 • Ποιες ήταν οι φιλοδοξίες και τα όνειρα σας;
  – Οι φιλοδοξίες και τα όνειρα μου ήταν να γίνω ποδοσφαιριστής. Από μικρός έπαιζα ποδόσφαιρο. Έπαιζα αλλά δεν ήμουν πολύ καλός. Βασικά, την εποχή εκείνη όλοι θέλαμε να σπουδάσουμε. Η πατρική συμβουλή ήταν μακριά από τα χωράφια, διότι το δημόσιο ήταν η ασφάλεια. Οπότε ακλουθώντας αυτή την συνταγή της εποχής, έδωσα στο πανεπιστήμιο, πέρασα στο πανεπιστήμιο γεωπόνος και μετά, καθώς σπούδαζα, κατάλαβα ότι οι σπουδές που έπαιρνα από το πανεπιστήμιο δεν ήταν αυτές που με ικανοποιούσαν. Ήθελα κάτι παραπάνω. Και μετά έκανα μεταπτυχιακά στην οινοποιία.
 • Πόσα στρέμματα παραγωγικών αμπελώνων έχετε;
  – Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στα 700 στρέμματα.
 • Έχετε δικούς σας αμπελώνες εκτός Επανομής ή και εκτός Ελλάδας;
  – Εντός Επανομής έχουμε το κτήμα Γεροβασιλείου. Συμμετέχω σε ένα άλλο οινοποιείο που λέγεται κτήμα Βιβλία Χώρα, το οποίο βρίσκεται στην Καβάλα. Συμμετέχω σε ένα άλλο οινοποιείο που βρίσκεται στην Πελοπόννησο που λέγεται κτήμα Τριλογία. Συμμετέχουμε τώρα σε ένα καινούργιο κτήμα που γίνεται στην Θηρεσία της Σαντορίνης. Και συμμετείχαμε μέχρι πέρυσι σε ένα αμπέλι που ήταν εκτός Ελλάδας, στη Νότια Αφρική, για 12 χρόνια αλλά τώρα τελευταία αποσυρθήκαμε.
 • Επαρκούν τα σταφύλια από τα δικά σας αμπέλια για την παραγωγή κρασιού ή προμηθεύεστε σταφύλια και από άλλους παραγωγούς;
  – Δεν επαρκούν, αλλά σχεδόν το 95% του κρασιού μας παράγεται από τα δικά μας αμπέλια. Το 5% έχουμε από 2-3 παραγωγούς με τους οποίους έχουμε κάνει μια σύμβαση και τους αγοράζουμε τα σταφύλια, με παραγωγή εδώ της περιοχής της Επανομής, αλλά αυτό αποτελεί ένα πολύ μικρό κομμάτι, το 5% περίπου. Το 95% είναι δικά μας σταφύλια.
 • Πόσες και ποιες ποικιλίες κρασιού παράγετε;
  – Παράγουμε περίπου 11 ετικέτες κρασιού, 5 λευκές, 5 κόκκινες και 1 γλυκό κρασί.
 • Ποια από αυτές τις ποικιλίες θα χαρακτηρίζατε πιο «απαιτητική»;
  – Το «Λημνιό» είναι μια κόκκινη ποικιλία. Παρ’ ότι είναι πιο παλιά, είναι πολύ πιο απαιτητική για να δώσει κρασιά τα οποία ταιριάζουν στο γούστο και στη γεύση της σύγχρονης κοινωνίας.
 • Είναι αλήθεια ότι το κρασί, όσο «μένει», τόσο πιο γευστικό γίνεται;
  – Πραγματικά ένα κρασί όταν παλαιώνεται βελτιώνεται, αλλά βελτιώνεται καλύτερα, όταν υπάρχει υποδομή ποιοτική. Κυρίως παλαιώνονται τα κόκκινα κρασιά, λιγότερο τα λευκά, αλλά όταν τα σταφύλια είναι ποιοτικά και η οινοποίηση είναι τέλεια, αυτά τα κρασιά παλαιώνονται πάρα πολύ με τον χρόνο.
 • Σε ποιες χώρες εξάγονται τα κρασιά σας;
  – Σε 29 χώρες. Σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Σιγκαπούρη, γενικά σε πάρα πολλές χώρες.
 • Ποιο από τα κρασιά σας είναι πρώτο σε πωλήσεις;
  – Το «Κτήμα Γεροβασιλείου Λευκό», που αποτελείται από την ποικιλία Ασύρτικο και Μαλαγουζιά.

 • Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο κρασί;
  – Είναι το κτήμα Γεροβασιλείου, το λευκό, το Ασύρτικο και Μαλαγουζιά που είναι ένα μείγμα που έκανα εγώ για πρώτη φορά.
 • Τι πρέπει να προσέχει ένας καταναλωτής όταν αγοράζει κρασί;
  – Κατ’ αρχάς επιλεγούμε ένα κρασί ανάλογα με το γούστο και την τσέπη μας.
 • Το χύμα κρασί, να το προσέχουμε;
  – Όταν αγοράζεις ένα κρασί, αν είναι χύμα, πρέπει να προσέχεις από ποιον παραγωγό είναι. Γιατί από τους παραγωγούς που πουλάνε στον δρόμο, εάν είναι πραγματικοί παραγωγοί, το κρασί είναι οπωσδήποτε εξαιρετικό. Αλλά αν είναι μεταπράτες, που συμβαίνει πολλές φορές, το κρασί είναι αγνώστου προελεύσεως … δεν ξέρουμε από πού προέρχεται. Το εμφιαλωμένο κρασί είναι το σίγουρο κρασί, γιατί υπάρχει υπογραφή του παραγωγού και ελέγχεται από το γενικό χημείο και γενικά από τους οργανισμούς. Το θέμα είναι η τιμή ενός κρασιού που πολλές φορές είναι αποτρεπτική, εάν είναι πολύ ακριβό, γιατί κανείς πρέπει να κάνει την καλύτερη επιλογή, τον καλύτερο συσχετισμό ποιότητας και τιμής.
 • Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά στοιχεία της ενασχόλησης με την παραγωγή κρασιού;
  – Θα έλεγα μόνο θετικά. Υπάρχουν μόνο θετικά. Το κρασί είναι ένα προϊόν διαχρονικό από την αρχαιότητα, με πολλά πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία και ευφραίνει την ψυχή και την καρδιά του ανθρώπου. Είναι το κρασί της παρέας και έχει πολύ μέλλον, διότι πραγματικά, παγκόσμια, εκτός από ορισμένες θρησκείες που το απαγορεύουν, συνοδεύει το φαγητό και την παρέα. Είναι ένα ποτό της παρέας.
 • Οι νέοι ενδιαφέρονται να δουλέψουν στα αμπέλια ή σε άλλη φάση της διαδικασίας παραγωγής;
  – Στη διαδρομή αυτή – έχουμε 40 χρόνια τα αμπέλια – έχουν περάσει διάφορες φάσεις. Υπήρξε μια μεγάλη εποχή που κανείς δεν ήθελε να ασχοληθεί με τη γεωργία … ελάχιστοι. Ασχολούνταν μόνο οι αλλοδαποί. Τα τελευταία χρόνια, με την κρίση, έρχονται λίγο να ισορροπήσουν τα πράγματα και πραγματικά πολλά παιδιά μας ζητούν να δουλέψουν και στα αμπέλια και στο οινοποιείο.
 • Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε ένα νέο που θέλει να ασχοληθεί με τον τομέα του κρασιού;
  – Με τον τομέα του κρασιού … εννοείται ότι πρέπει να ασχοληθεί πρώτα με το αμπέλι. Αν δεν έχεις αμπέλι, δεν μπορείς να κάνεις κρασί, γιατί η ποιότητα βγαίνει από τα σταφύλια, οπότε κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το κρασί, πρώτα πρέπει να ασχοληθεί με την αμπελουργία. Να σπουδάσει και στη συνέχεια, αυτό που θα κάνει να το αγαπήσει και να το πιστέψει.
 • Πείτε μας λίγα λόγια για τη συλλογή σας με τα ανοιχτήρια.
  – Η συλλογή σήμερα φτάνει σχεδόν τα 3.000 ανοιχτήρια. Ξεκίνησα το 1977. Προέρχονται κυρίως από Ευρωπαϊκές χώρες, γιατί η κουλτούρα του κρασιού γεννήθηκε και υπήρξε στην Ευρώπη. Στον νέο κόσμο μόνο μετά τον 16ο-17ο αιώνα ανακαλύφθηκε το κρασί, οπότε τα περισσότερα ανοιχτήρια που έχουμε είναι Ευρωπαϊκά. Οι χώρες που έχουν τα καλύτερα ανοιχτήρια είναι η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, χώρες παραγωγικές και οι Κάτω Χώρες επίσης.

 • Πώς ξεκινήσατε;
  – Κάποια στιγμή είχα δει σε ένα château που δούλευα το 1976, η γιαγιά είχε ένα σετάκι με 2-3 ανοιχτήρια που τα’ χε απ’ την γιαγιά της. Και είδα που ήταν περίτεχνα και όταν την ρώτησα μου λέει ότι τέτοια μπορείς να βρεις στα παλιατζίδικα αν θέλεις, και κάπως έτσι ξεκίνησα δειλά. Στην αρχή να τα πάρω για να τα φέρω από περιέργεια, αλλά μετά σιγά-σιγά είδα υπήρχε μεγάλη γκάμα από ανοιχτήρια, όταν έψαχνα σε διάφορες αγορές με αντίκες και άρχισα να κάνω μια μικρή συλλογή. Μετά κολλάς το μικρόβιο του συλλέκτη και συνεχίζεις μια ζωή να συλλέγεις.
 • Με ποιο κριτήριο τα οργανώνετε;
  – Όταν είσαι συλλέκτης, προσπαθείς να μαζέψεις τα πάντα, δεν υπάρχει κριτήριο. Ό,τι ανοιχτήρι υπάρχει θέλεις να το συλλέξεις. Το θέμα είναι ότι και εδώ πρέπει να έχεις γνώση την οποία αποκτάς σταδιακά, ποια ανοιχτήρια υπάρχουν στον κόσμο και φιλοδοξείς να τα αποκτήσεις. Μετά από κάποια χρόνια, πολύ σπάνια, μοναδικά είναι στα χέρια κάποιων συλλεκτών. Μεταξύ μας, οι συλλέκτες πολλές φορές ανταλλάζουν ιδέες και ανταλλάζουν ανοιχτήρια, το δεύτερο ή τρίτο, αν έχουν τα ίδια, ώστε να εμπλουτίσουν την συλλογή τους. Έχουμε και club των «φίλων του ανοιχτηριού» που είναι παγκόσμιο. Είμαστε καμία σαρανταριά άτομα και ανταλλάσσουμε μεταξύ μας ιδέες και νέα γύρω από τα ανοιχτήρια.
 • Ποιος θα είναι ο επόμενος καλεσμένος στο κτήμα σας;
  – Συνήθως καλούμε πνευματικούς ανθρώπους, οι πολιτικοί έρχονται από μόνοι τους. Προσπαθούμε μέσα στις πολιτιστικές ενέργειες που κάνουμε να καλούμε ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να κάνουν κάποια ομιλία ή ανθρώπους του θεάματος. Την προσεχή Δευτέρα έχουμε τον κ. Ζερβουδάκη, θα τραγουδήσει, αν σας ενδιαφέρει στις 12 Μαρτίου και ο επόμενος ομιλητής είναι ο σκηνοθέτης ο κος Γαβράς που έχει κάνει πολλά έργα, όπως το «Ζ».
 • Ποια είναι τα σχέδια σας για το προσεχές μέλλον;
  – Να βελτιώσουμε την ποιότητα του κρασιού, να ολοκληρώσουμε μια επέκταση που έχουμε κάνει, γιατί το οινοποιείο είναι περίπου 30 ετών και η τεχνολογία έχει προχωρήσει και κάνουμε μια μεγάλη επένδυση αντικατάστασης πολλών μηχανημάτων, καθώς η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Να ολοκληρωθεί αυτό, εν συνεχεία να ολοκληρώσουμε ένα project που έχουμε για την επισκεψιμότητα του αμπελώνα, δημιουργώντας διαδρόμους, όπου κανείς μπορεί να περπατήσει μέσα στο αμπέλι και να εμπλουτιστεί το κτήμα με ορισμένα έργα τέχνης που ο καλεσμένος θα μπορεί να τα βλέπει.

 • Τελικά, ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;
  – Εγώ νομίζω δεν υπάρχουν μυστικά πουθενά. Θέλει γνώση, αγάπη και προπάντων τύχη. Αν συνδυαστούν όλα αυτά,
  θα έχουμε επιτυχία.
 • Ευχαριστούμε πάρα πολύ.