Διδακτική επίσκεψη στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Tην Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018, η Α΄και η Β τάξη του 1ου ΓΕΛ Επανομής, στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης στην έδρα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης ενημερώθηκαν για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο το οποίο είναι γρήγορο, μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, ενώ είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί από και προς οποιοδήποτε σημείο στον πλανήτη. Οι μαθητές εμπέδωσαν ότι πίσω από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να βρίσκεται οποιοδήποτε πρόσωπο, ακόμα και εγκληματίας και ότι πρέπει το πρόσωπο με το οποίο επικοινωνούν διαδικτυακά να είναι γνωστό και αξιόπιστο. Συνειδητοποίησαν ακόμη μια φορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν με αναρτήσεις και δημοσιεύσεις σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφιών και προσωπικών δεδομένων και ευαισθητοποιήθηκαν για τις περιπτώσεις διαδικτυακού εκφοβισμού. Επίσης έμαθαν τρόπους προστασίας, πρόληψης και αντιμετώπισης απέναντι σε διαδικτυακές απάτες και οικονομικά εγκλήματα.

Με το διαδίκτυο και τις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών να εισχωρούν ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητα, πολλαπλασιάζονται, όχι μόνο οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες για τους πολίτες, αλλά και οι κίνδυνοι εμφάνισης εγκληματικών δραστηριοτήτων γι’αυτό  η ενημέρωση των αυριανών πολιτών είναι η μοναδική εγγύηση για ασφάλη περιήγηση.

 

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι στη διάθεση του κοινού καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών, (7πμ – 7μμ) στο τηλέφωνο 22808200για οποιαδήποτε καταγγελία ή ακόμα και για απλές συμβουλές. Επίσης, το κοινό μπορεί να προβεί σε καταγγελία και μέσω της Ηλεκτρονικής φόρμας καταγγελίας στην πιο κάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://cybercrime.police.gov.cy/police/CyberCrime.nsf/subscribe_gr/subscribe_gr?OpenForm