Ταξίδι στον κόσμο της κινηματογραφικής μουσικής

Στα πλαίσια του μαθήματος “Eρευνητική Eργασία” οι μαθητές των τμημάτων Α4 και ΒΑΣ1, επισκέφτηκαν το κινηματοθέατρο «Κολοσσαίο» όπου ο συνθέτης Κώστας Χρηστίδης τους ξενάγησε στο χώρο της κινηματογραφικής μουσικής.

Μέσα από την ιστορική αναδρομή στην κινηματογραφική μουσική παγκοσμίως, από τα χρόνια του βωβού κινηματογράφου έως σήμερα, με αναφορά σε έργα σταθμούς και συνθέτες, οι μαθητές γνώρισαν το ρόλο αυτού του είδους της μουσικής και τη λειτουργικότητά της στον κινηματογράφο.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις τεχνικές, τις μεθόδους και την διαδικασία της μουσικής επένδυσης σε μια ταινία, ξεκινώντας από την πρώτη συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων σκηνοθέτη – συνθέτη μέχρι την τελική παράδοση της μουσικής. Εδώ, έγινε χρήση οπτικοακουστικού υλικού από το προσωπικό αρχείο του συνθέτη. Επίσης γνώρισαν την τεχνολογία και μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στα διαφορετικά στάδια της ταινίας, από τα πρώτα πλάνα μόνο με διάλογο χωρίς ηχητικά εφέ, μέχρι την ολοκληρωμένη μουσική επένδυση.

Τέλος, μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι ακρόασης μουσικών κομματιών (soundtracks) γνωστών κινηματογραφικών ταινιών οι μαθητές όλων των σχολείων που παραβρίσκονταν στην αίθουσα, αφού χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, έπαιξαν ένα παιχνίδι αναγνώρισης των μουσικών κομματιών. 

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν, γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα.